Kruistocht in spijkerbroek / druk 1 - Thea Beckman
Na het zo'n 30 jaar in de bibliotheek te hebben zien liggen, heb ik dit boek dan eindelijk gelezen. Niet dat het de eerste 10 jaar daarvan ervoor in aanmerking kwam; wat mij betreft mag de leeftijdsindicatie wel omhoog van vanaf 12 naar 14 jaar. Goed geschreven en met een schat aan historische informatie bevat dit boek ook een flinke portie aan geweld en veel, erg veel, kinderlijkjes. Ik zou er zeker nachtmerries van hebben gekregen op 12-jarige leeftijd.

Ondanks dat ik het plot al van mijlenver aan zag komen, bleef het toch spannend om door te gaan met lezen. Wat ik ook erg leuk vind, is dat dit verhaal niet geheel verzonnen is, maar voor een groot deel gebaseerd op één van de twee waargebeurde Kinderkruistochten uit 1212. Latere bronnen (waaronder een publicatie van [a:Peter Raedts|1657740|Peter Raedts|https://s.gr-assets.com/assets/nophoto/user/m_50x66-e89fc14c32a41c0eb4298dfafe929b65.png] in Journal of Medieval History 3, 1977) maken echter duidelijk dat het niet om kinderen, maar om ontheemde boeren ging, die uit geldnood hun land hadden moeten verkopen. Ik ga me hier, als voormalig Geschiedenis-studente, zeker nog wat verder in verdiepen!